Info

B & B Koetshuis de Baakse Kamp


Wat meer feiten...


Het Koetshuis de Baakse Kamp


Het romantisch pand werd in 1929 gebouwd als koetshuis voor het Landgoed ‘de Baakse Kamp’ . In 2004 werd het van top tot teen gerenoveerd tot een idyllisch landhuis in Engelse stijl. Elementen uit het verleden werden met zorg bewaard en geïntegreerd. Alle nieuw materialen zijn van stijlvolle topkwaliteit. De huidig indeling van het huis is doordacht en biedt ruimte aan een aantal gasten, die ook gebruik kunnen maken van een overnachting met ontbijt.

De entree is de voormalige ‘cour’, waar in de oude tijden de paarden voor en na de rijtoer aan de ringen werden gezet. Deze imposante ontvangstruimte bevind zich naast de gemeenschappelijke ruimte, waar een toilet is en grote ruimte die meerder functies heeft, waaronder het serveren van het ontbijt, en andere faciliteiten.

Via de entree gaat U met een trap naar de 1e verdieping alwaar zich de kamers bevinden.

U heeft de keuze uit een aantal prachtig gedecoreerde en gemeubileerde kamers, voorzien van bad, douche, wastafel en toilet.

Op de gemeenschappelijke ruimtel bevinden zich een koelkast en een koffie/thee zet apparaat, die voor gezamenlijk gebruik zijn.

De parkachtige tuin met een totaal grondoppervlak van ca. 5000m2 bestaat uit ca. 3000 m2 gazon. Op het halfronde terras kunt u in alle privacy van de zon genieten, alsook aan de zuidzijde zijn zitjes. Rondom staan hoge bonen, die s ‘zomers voor prettige lommerrijke plekjes zorgen. De verlichting langs de oprijlaan is in het donker een plaatje, overdag zijn de lantaarns eveneens een lust voor het oog.

Het voormalig koetsiershuis, wordt nu gebruikt als Bed & Breakfast. Er is Wi-Fi aanwezig door het gehele pand.

De ligging van het landgoed is aan de Wolfersveenweg en ongeveer 6km buiten het dorp Zelhem. Het is een rustige landweg die uitkomt op de Ruurlose weg, de verbindingsweg tussen Ruurlo en Doetinchem.

Het centrum van Zelhem alsook Ruulo is ca. 5 autominuten van het Koetshuis verwijderd.

Het Koetshuis is gerangschikt onder het NSW, en het belendende landgoed is beperkt toegankelijk vanaf de Wolfersveenweg, enkele honderden meters links van de oprijlaan.

Het dichtsbijzijnde restaurant  (Wolfersveen) is op 250m afstand, en voor uitgebreid Winkelen kunt U uitwijken naar onder andere Doetinchem (13km), Lochem (19km), Zutphen (28km) of Arnhem (40km). In al deze plaatsen vindt U ook een ruim aanbod van restaurants, cafés, musea, galeries en markten. Elk van deze plaatsen heeft een schouwburg en er zijn een of meerdere bioscopen.

Het NS-station bevindt  zich in Ruurlo, of in Doetinchem, en zijn beide uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf het Koetshuis.

De bus stopt op de Ruurlose weg, ca. 250m vanaf het Koetshuis.

Er wordt in deze omgeving veel gefietst gewandeld, golf gespeeld en er zijn bijzonder veel attracties in de recreatieve sfeer, als ook op cultureel gebied. Met name is dit gebied qua natuurschoon bijzonder aantrekkelijk. De wandelingen van het Pieterspad zijn erg in trek, en tegenwoordig worden er ook veel festivals georganiseerd.
Historische gegevens


Deze informatie is verkregen uit http://www.oudzelhem.nl/


Het Wolfersveen maakt deel uit van een groot gebied in de midden Achterhoek van tamelijk laag gelegen en laat ontgonnen gronden. Door de geringe hellingshoek heeft dit gebied een slechte afwatering. In de lage noordelijke helft waren in het verleden laagten met een aanzet tot veenvorming.

De naam Wolfersveen doet denken aan wolven, die inderdaad, tot waarschijnlijk begin 1900, deze woeste streek onveilig maakten. Toch kan daar de naam Wolfersveen niet van herleid worden. De naam is zelf dubbel verwarrend, want ook de toevoeging 'veen' kan niet herleid worden. Wolfersveen is geen echt veengebied, ondanks het voorkomen van enig moerasveen. De naam komt van Woltmark of Woltveen, waarbij 'wolt' staat voor laaggelegen bos. Heel vroeger werd dit gebied ook wel aangeduid met Heerenveen of Koningsveen, en door botanische veranderingen als Heerenheide.

Datering 1556 (Gelders Archief)

Stukken betreffende de onder de leiding van VAN DIEVE en den landdrost van Zutphen verrichte grensbepaling van 's Konings veen onder Zelhem, alsmede de bestraffing van onbevoegde turfstekers aldaar.

Twee kaarten van de grenzen van het Heeren-of Woltveen onder Zelhem (schetsen).

Datering 1576-1578 (Gelders Archief)

Correspondentie van de Rekenkamer met den Raad van Financiën te Brussel en daartoe betrekkelijke stukken aangaande de voorgenomen verpanding van het Heeren-of Woltveen onder Zelhem aan Christoffel Schenck van Tautenborch, die dit pandbezit wenschte over te dragen aan CORNELIS VAN STEENSEL.

Datering 1641 (Gelders Archief)

Kaart van het Heerenveen onder Zelhem, door NICOLAES VAN GEELKERCK, 1641 (gekleurd, Inv. no. 1157, 1157-1641)

Van 1639 tot 1813 hebben de gezamenlijke markegenoten van Hengelo en Zelhem het Wolfersveen gepacht voor 90 gulden per jaar. Het had begin 1800 maar weinig gescheeld of het hele Wolfersveen was één groot jachtgebied geworden. Toen na inlijving van ons land bij het Franse keizerrijk op grote schaal domeingronden te koop werden aangeboden, kwam in 1811 ook het Wolfersveen in de verkoop. De belangrijkste gegadigde was de jachtliefhebber baron van Baak. De geërfden vonden dat maar niks. Ze hadden immers altijd gebruik gemaakt van de woeste grond en zouden hem nu het jachtrecht moeten verlenen; woeste grond was onmisbaar voor plaggen, schadden en kluunwinning. Ze vonden de baron gelukkig bereid van de koop af te zien. In plaats daarvan werd het Wolfersveen door de Zelhemse erfmarkerichter G.J. de Leeuw van Coolwijk gekocht op 20 januari 1813.

In 1821 besluiten de gezamenlijke marken om stukken grond te verkopen op een openbare veiling, maar dit was geen succes. Daarom werd in 1824 besloten om de gronden te verdelen om te ontginnen. Van de 265 gulden die de veiling opbracht werden ontginningswegen aangelegd. Nadat in 1828 de verdeling een feit was, bleek er bitter weinig animo te bestaan voor ontginning. Rond 1860 kwam er enige ontginning op gang, maar pas na de eerste wereldoorlog kwam er echt schot in door de oprichting van het Waterschap die ervoor zorgde dat de Baakse Beek voldoende water afvoerde.

Bewoners o.a. F. de Fremery en P. de Fremery.

Het landgoed Baakse Kamp was in 1868 in bezit gekomen van de familie von Twickel en werd bij een veiling in 1914 gekocht door B.R. Prins uit Zelhem. De NV Ontginning Wolfersveen nam het van Prins in 1921 over voor 20.000 gulden, maar verkocht het door aan F. de Fremery en bouwde de villa De Baaksche Kamp in 1922.

P. de Fremery, zoon van F. de Fremery liet in 1922 de ontginningsboerderijen De Baaksche Hoeve en De Hazenkamp bouwen. De fam. Fremery had voor de opvoeding van de kinderen een kindermeisje, Lot (vriendin van Jo Somsen, waardoor de kinderen ook veel in de Smidsstraat speelden).

Het beheer van het landgoed De Baaksche Kamp in het Wolfersveen vielen onder het gezag van de fam de Fremery. Ir. P. de Fremery stelde in 1930 de benodigde grond ter beschikking voor de bouw van de Wolfersveenschool aan de andere kant van de Wolfersveenweg. Deze openbare lagere school is opgericht onder de vlag van het Nut en geopend op 1 april 1931.

Ir. P. de Fremery is tijdelijk burgemeester van Zelhem van 1945 tot 1946 na het overlijden van burg. Rijpstra.Foto's


Eigenlijk maakt het niet uit, of het nu zomer, winter, herfst of lente is, er is altijd wel iets om te van te genieten en te zien in de tuin en de omgeving.

En het blijft mooi!!  De dieren lopen virj door de tuin, en de vogels voelen zich er thuis.    De entree van het Koetshuis, was vroeger de Cour, 

    waar de paarden werden geborsteld, en getuigd 

    voor de ritten met de koetsen.


    Hier voelt u zich thuis..

       Op het zuiden, lekker genieten van een 

       drankje...en de ondergaande zon


       Luister naar de gluiden van het bos..

     De tuin is ca. 5000m2 en biedt voldoende                     

     mogelijkheden om lekker te genieten van de                                                                             

     ontspannen sfeer.


     Zon, schaduw, wind of beschut!ting      Zonneterras om heerlijk buiten te reaxen

    

      Na een tochtje in de omgeving, of wat U maar


      zoekt, U vindt het vast wel...

Zonsondergang..


  De Cour, de entree naar de


  ontspanningsruimte, waar ook het ontbijt


  geserveerd wordt, en waar U gebruik kunt


   maken van de koelkast, en koffie apparraat. 


   Wifi-Internet is ook aanwezeg
   De Ontspanningsruimte, waar U gebruik van


   kunt maken. Dit was vroegder de ruimte waar


   de koetsen geparkeerd werden. De tuigkamer


   is er naast en daar is een toilettruimte.


Kijk op de website: www.bedandbreakfast.nl

www.bedandbreakfast.nl


U vindt daar alle benodigde contactgegevens en ook prijzen.Wij zulllen Uw komst met veel plezier en zorg voorbereiden.


Tot ziens!!!

Kamers


Voorzieningen


 •  Ruimte voor parkeren, ook voor de fiets(en)
 • Ruime tuin met zit gelegenheid
 • Grote ontspanningsruimte
 • Geserveerd ontbijt
 • Koelkast
 • Wifi
 • Eigen badkamer direkt toegankelijk, met
 • Douche, bad en Toilet

De omgeving


 •  Wandel- en fietsroutes vanaf het Koetshuis
 • Historische bezienswaardigheden in de omgeving
 • Restaurant, op loopafstand en in de omgeving
 • t Zand, een groot natuurgebied  op loopafstand
 • Ruurlo, Zelhem en Doetinchem in de nabijheid
 • Bioscoop en uitgaangsmogelijkheden                              in Doetinchem